Γενικός Διευθυντής

Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
κ. Αντρέα Π. Λουκά

Ο Ανδρέας Π. Λουκά γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1959 και είναι απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of New Haven στις ΗΠΑ και διαθέτει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Λουκά διορίστηκε τον Απρίλιο 2019 στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τον Οκτώβριο του 2019 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή και το Υπουργικό Συμβούλιο τον τοποθέτησε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Λουκά διαθέτει πλούσια εμπειρία στη Δημόσια Υπηρεσία, την οποία υπηρετεί από το 1987 προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορα Τμήματα και Υπουργεία.

Πριν την τοποθέτησή του στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, ο κ. Λουκά διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο ίδιο Υπουργείο, όπου είχε μετατεθεί το 2015, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας καθώς και ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, από το 2005 έως το 2015, ο κ. Λουκά υπηρέτησε αρχικά ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Από το 1998 μέχρι και το 2005, διετέλεσε Διευθυντής Αερολιμένα Πάφου και Ανώτερος Λειτουργός Αεροπορικών Μεταφορών και Αερολιμένων στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά την περίοδο 1988-1998 υπηρέτησε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ως Διοικητικός Λειτουργός, ενώ τη διετία 1987-1988 διετέλεσε Βοηθός Φοροθέτης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Ο κύριος Λουκά υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και Αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Τμήματος ΠΑΣΥΔΥ Λευκωσίας. Είναι Αντιπρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Συνδέσμου, μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, μέλος της ΑΧΕΠΑ και Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Hellenic Cultural Club του Πανεπιστημίου του New Haven στις ΗΠΑ. Ο κ. Λουκά έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία για τις ακαδημαϊκές και τις επαγγελματικές του επιδόσεις.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Στυλιανού και έχουν τρία παιδιά.

  Βιογραφικό . Γεν. Διευθυντή Υπουργείου Γεωργίας κ. Αντρέα Π. Λουκά